Όγκος στο παχύ έντερο

όγκος στο έντερο

Όγκος στο παχύ έντερο

Ένας όγκος στο παχύ έντερο συνιστά μία από τις πιο συχνές κακοήθειες. Το παχύ έντερο συνιστά το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος και είναι αρμόδιο για την απορρόφηση κυρίως του νερού και των ηλεκτρολυτών. Βασικές αιτίες για την εμφάνιση κακοήθειας στο συγκεκριμένο όργανο είναι:  η κληρονομικότητα, η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, σε υδατάνθρακες, η δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, το κάπνισμα.

Όγκος στο παχύ έντερο: Συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα είναι μια γενική αδιαθεσία και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα. Σταδιακά παρατηρείται απώλεια αίματος, αναιμία, πτώση αιματοκρίτη, πτώση αιμοσφαιρίνης. Όσο ο όγκος στο παχύ έντερο μεγαλώνει προκαλεί απόφραξη, ειλεό και στο τέλος είναι πιθανή η ρήξη του τοιχώματος του εντέρου.

Μεταστάσεις μπορεί να παρουσιαστούν σε τοπικούς λεμφαδένες, σε παρακείμενα όργανα, στο ήπαρ, στους πνεύμονες.

Διάγνωση & θεραπεία όγκου στο παχύ έντερο

Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει ενδοσκόπηση του εντέρου και ακτινολογικές εξετάσεις. Ο προληπτικός έλεγχος με ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινά από τα 45-50 έτη. Ο ρόλος του ελέγχου-ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα είναι σημαντικός επίσης. Εξετάσεις αίματος και καρκινικών δεικτών χρειάζονται προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.

Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική εκτομή του όγκου, ιστολογική εξέταση και σταδιοποίηση της νόσου. Ανάλογα την εντόπιση και σταδιοποίηση μπορεί να χρειαστεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Όταν πραγματοποιουμε τους πρέποντες προσυμπτωματικούς ελέγχους και η νόσος αντιμετωπίζεται έγκαιρα, τότε η πρόγνωση και η επιβίωση των ασθενών είναι εξαιρετική. Ο Ιατρός Χειρουργός Αργύρης Αγγελόπουλος αντιμετωπίζει χειρουργικά τη συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για τον εκάστοτε ασθενή.