Αιμορροΐδες – Αξιόπιστες λύσεις

Αιμορροΐδες – Αξιόπιστες λύσεις

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικό πλέγμα αγγείων που υπάρχει στο τέλος του πεπτικού σωλήνα του ανθρώπου. Συμμετέχει στην διαδικασία της κένωσης και συμβάλλει στην εγκράτεια του περιεχομένου του αυλού. Διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες ανάλογα με την ανατομική θέση εντόπισης. Νοσούν όταν υπάρχει διαταραχή στην αιματική ροή τους με αποτέλεσμα να προκαλείται θρόμβωση, πόνος, διάταση, φλεγμονή και πρόπτωση αυτών, διάβρωση αυτών και αιμορραγία.

Ως πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή, γιατί προκαλείται από πολλά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής στα αστικά κέντρα. Μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στη νόσο είναι: κληρονομικοί παράγοντες, η υπερτονικότητα του σφιγκτήρα, δυσκοιλιότητα και αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης( προκαλείται συνήθως από : δίαιτα πτωχή σε υγρά και φυτικές ίνες, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, αυξημένο σωματικό βάρος, εγκυμοσύνη, έντονη χειρωνακτική άσκηση και άρση βαρών, ), μάζες εντός της κοιλιάς που εμποδίζουν την φλεβική απορροή από την περιφέρεια, πυλαία υπέρταση.
Κύρια συμπτώματα είναι η δυσφορία, ο πόνος, η αιμορραγία, ο κνησμός στην περιοχή.

Οι αιμορροΐδες ανάλογα του βαθμού της πρόπτωσης και των συμπτωμάτων διακρίνονται: σε 1ου , 2ου , 3ου, 4ου βαθμού. Πρώτου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προβάλλουν κάτω από το βλεννογόνο, χωρίς να προπίπτουν μέσω του πρωκτικού δακτυλίου. Δευτέρου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προπίπτουν μέσω του πρωκτικού δακτυλίου κατά την κένωση και ανατάσσονται αυτόματα μετά το τέλος. Τρίτου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση και ανατάσσονται με βοήθεια. Τετάρτου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προπίπτουν και δεν ανατάσσονται.

Οι ασθενείς με πάσχουσες αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με αλλαγές στην δίαιτα, αύξηση ενυδάτωσης, λήψη υπακτικών, τοπικές αλοιφές, ανάπαυση από έντονη σωματική καταπόνηση. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, ειδικά στην περίπτωση 2ου βαθμού, τότε μπορεί να αντιμετωπιστούν με επέμβαση. Στις 3ου και 4ου βαθμού αιμορροΐδες απαιτείται επέμβαση. Οι νέες τεχνικές στην αντιμετώπιση τους περιλαμβάνουν τη χρήση υπερήχων και πηγών laser. Οι νέες τεχνικές όταν εφαρμόζονται με το σωστό τρόπο εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Προσφέρουν γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες χωρίς επώδυνες τομές και μετεγχειρητικό άλγος.